Webinar: the future of the use of chromium trioxide CrO3 is suddenly on a hold

Arrest van het Hof (Vierde kamer) van 20 april 2023 versus het Europees Parlement/Europese Commissie.

Het Arrest is een nietigverklaring van het Uitvoeringsbesluit C(2020) 8797: Verlening van vergunningen voor bepaalde toepassingen van chroomtrioxide. 

Het Hof geeft fabrikanten en gebruikers (DU) 1 jaar de tijd om aan te tonen dat de sociaaleconomische voordelen zwaarder wegen dan het risico voor de gezondheid van de mens of voor het milieu van het gebruik van de stof en dat er geen geschikte alternatieve stoffen of technologieën zijn. Dit is een zeer strak en onrealistisch tijdsframe.

Concreet betekent dit dat als men er niet in slaagt om authorisatie te bekomen, wat wellicht het geval is, een absoluut verbod ingaat vanaf 20/04/2024. 

Het is belangrijk om op te merken dat deze optie zal resulteren in een verlies van bedrijfscontinuïteit, aangezien de autorisatie zal worden ingediend na de laatste aanvraagdatum. De productie zal moeten worden gestaakt tussen 20 april 2024 en de beslissing van de Europese Commissie. Dit kan enkele jaren duren vanwege het potentieel van ongeveer 1500 vervangende aanvragen.

 

webinar via ZOOM

16:00 - 17:00

Dit webinar wordt georganiseerd door VOM vzw met medewerking van APEIRON. 

CEO Elke Van Asbroeck geeft uitleg bij het Arrest en de impact hiervan bij industrie. U heeft bovendien de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

  

Locatie: webinar via ZOOM

Doelgroep: Fabrikanten en gebruikers DU van CrO3

Taal: English

Organisator: VOM vzw

E-mail: info@vom.be

Telefoon: +32 (0)16 40 14 20

Prijs niet-leden: €50

Gratis voor VOM-leden en YOUNG VOM.