KANIGEN.png

Nieuwe markten voor chemisch nikkel: innovaties en toepassingen

Hoewel chemisch nikkel traditioneel wordt gebruikt in de speciale machinebouw, auto-industrie en de lucht- en ruimtevaart, zijn er de laatste jaren verschillende nieuwe markten opgekomen waar chemisch nikkel aanzienlijke voordelen biedt.

HERNIEUWBARE ENERGIE EN ALTERNATIEVE BRANDSTOFFEN

Een van de meest veelbelovende nieuwe markten voor chemisch nikkel is deze van de waterstofproductie. Naast het bieden van een hoge corrosiebescherming moeten deze installatie componenten voldoen aan zéér strenge veiligheidseisen en chemisch nikkel biedt uitstekende eigenschappen in dit opzicht. Wanneer de laag voldoende dik is biedt het een porie-vrij oppervlak en wordt deze vandaag onder andere in componenten van electrolysers alsook in PEM systemen gebruikt. Daarnaast wordt stroomloos nikkel ook in componenten voor waterstofgasdistributie evenals in apparaten bestemd voor waterstofcompressie en decompressie toegepast.

Naast het interessante kostenvoordeel geniet het ook om een aantal technische redenen de voorkeur op speciaal roestvaststaal.

Een andere markt in deze sector zijn de alternatieve brandstoffen zoals methanol, maar ook biobrandstoffen.

Met het toenemend belang van duurzame energiebronnen wordt stroomloos nikkel ook steeds relevanter in de sector van hernieuwbare energie. Specifiek in de productie van windturbines en zonne-energie-apparatuur, waar componenten vaak worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden. De corrosiewerende eigenschappen van chemisch nikkel helpen de levensduur van deze componenten te verlengen en zorgen voor een efficiëntere werking. Dit is vooral belangrijk in offshore zonne-en windparken, waar de omgeving bijzonder corrosief kan zijn.

Auteur: Mark Decker (KANIGEN GROUP)

Lees hier het volledige artikel via het online VOMinfo magazine