Europese Commissie keurt verbod goed op BPA in alle materialen die met voedsel in aanraking komen

Europese Commissie keurt verbod goed op BPA in alle materialen die met voedsel in aanraking komen

Verbod op Bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen per 2024

Na een uitfaseringperiode van 18 maanden is BPA (Bisfenol A) niet langer toegestaan in producten die in contact komen met voedsel of drank.

Het verbod, gepubliceerd in verordening (EC) 2024/3190 van de Commissie op 19 december 2024, betekent dat BPA niet meer is toegestaan in producten die in contact komen met eten of drinken, zoals de coating op metalen blikjes, herbruikbare plastic drinkflessen, waterkoelers en ander keukengerei. 

De Europese Commissie heeft een verbod aangenomen op het gebruik van Bisfenol A (BPA) in materialen die met voedsel in aanraking komen, vanwege de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid. BPA is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van bepaalde kunststoffen en harsen.

Het verbod volgt op een positieve stemming door de EU-lidstaten eerder in 2024 en een onderzoeksperiode door de Raad en het Europees Parlement en houdt rekening met de laatste wetenschappelijke beoordeling van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA concludeerde met name dat BPA mogelijk schadelijke effecten heeft op het immuunsysteem en het voorgestelde verbod volgde op zowel een openbare raadpleging als uitgebreide discussies met alle lidstaten.

BPA was in de EU al verboden voor zuigflessen en soortgelijke producten. Voor de meeste producten komt er een uitfaseerperiode van 18 maanden, met zeer beperkte uitzonderingen als er geen alternatieven zijn, om de industrie de tijd te geven zich aan te passen en verstoring in de voedselketen te voorkomen. Een uitzondering die relevant is voor de oppervlaktebehandelaars is het gebruik van BPA bij de vervaardiging van vloeibare vernissen en deklagen op basis van epoxy die als beschermingslaag worden aangebracht op het oppervlak van grote tanks en vaten, alsook op pijpleidingen met grote capaciteit die deze containers met elkaar verbinden. Het verbod geldt ook voor andere bisfenolen die schadelijk zijn voor de voortplanting en het endocriene systeem.

De gepubliceerde verordening 2024/3190 (EC) dd. 19/12/2024, vindt u via deze link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202403190