Thermisch verzinken: passie voor duurzaamheid
Het proces
Thermisch verzinken is een geavanceerd industrieel en metallurgisch proces waarbij staalcomponenten ondergedompeld worden in een zinkbad van 450 °C. Op die manier ontstaat een intermetallische legering tussen het substraat (staal) en de toplaag (zink), die het staal decennialang behoedt voor elke vorm van corrosie. Hoewel de meervoudige deklaag uit zink nog geen millimeter dik is, biedt ze een integrale fysische bescherming. Het dompelproces zorgt er namelijk voor dat alle delen van een element even goed beschermd zijn – ook de randen, de hoeken en de binnenzijde van holle structuren. Voorts voorziet thermisch verzinken ook in de kathodische bescherming van staalcomponenten. Bij een eventuele aantasting van de deklaag zal het zink zich dankzij zijn elektronegatieve eigenschappen ‘opofferen’ ten voordele van het staal en daarmee het dreigende corrosieproces efficiënt tegengaan.
Het bedrijf
Vandaag telt Galva Power acht vestigingen: zes in België en twee in Nederland. Op de loonlijst staan ruim 400 werknemers.
De vestigingen in België en Nederland hebben elk hun eigen unieke competenties en specialisaties. In Antwerpen staat één van de langste verzinkingsbaden uit Europa. De rolbruggen in Antwerpen kunnen materialen tot 16 ton heffen. In Houthalen staat bijvoorbeeld één van de breedste verzinkingsbaden in Europa. De core competenties van de unieke vestigingen in Gent, Antwerpen, Ieper, Charleroi, Houthalen, Overpelt en het Nederlandse Veenoord worden door onderlinge samenwerking gebundeld, zodat het belang van iedere unieke en individuele klant altijd voorop staat.
GPG is de enige merkaanbieder op het gebied van thermisch verzinken. Omdat thermisch verzinkt staal geen onderhoud nodig heeft, is duroZINQ® een ecologische en economisch verantwoorde vorm van oppervlaktebehandeling. MicroZINQ® is een speciaal ontwikkeld ultradun alternatief. ColorZINQ® is een procedé dat de beste resultaten waarborgt wanneer u het staal aansluitend aan het thermisch verzinken nog van een kleur wilt voorzien.
Galva Power gaat nog een stukje verder dan enkel het thermisch verzinken. Het is een one-stop-centraal aanspreekpunt voor verschillende oppervlaktebehandelingen en levert totaaloplossingen op maat. Andere troeven zijn:
- een bijdrage leveren ten aanzien van het technische ontwerp,
- instaan voor de montage van elementen te monteren,
- aanbieden van een uitgebreide logistieke dienstverlening.
Mooie referenties
Galva Power heeft reeds aan vele unieke projecten meegewerkt zoals de loopbrug van Breux. Deze loopbrug, gelegen in Chassepierre, provincie Luxemburg, is herbouwd op het oude tramviaduct dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Voor dit project werden brede kaders speciaal ontworpen om vervorming te vermijden. Dit bewijst dat wij in staat zijn mee te denken met onze klanten.
Het treinstation Pfaffenthal-Kirchberg is een rechtstreekse verbinding tussen het Pfaffenthal en het Kirchbergplateau in Luxemburg. Reizigers kunnen rechtstreeks met de trein naar het Kirchbergplateau, en vandaar kunnen ze ook op comfortabele wijze de tram nemen naar het stadscentrum. Het station bestaat uit een lager en een hoger gelegen gedeelte, met een hoogteverschil van bijna 20% over een afstand van 200 meter. Om de vereiste transportcapaciteit te realiseren, zijn deze 2 zones met elkaar verbonden door middel van een dubbele kabelbaan. Er werd maar liefst 700 ton, door Galva Power thermisch verzinkt, staal verwerkt in dit project; dankzij het gebruik waren grote overkragingen, vrije oppervlaktes en een volledig recycleerbare structuur mogelijk. Hierdoor bleek uiteindelijk een snelle montage mogelijk.
Onlangs werd een verdeeltrechter van 14,5 meter samen met een klant aan de tekentafel ontwikkeld en geschikt gemaakt voor het thermisch verzinken. Het onderframe, de trechterbak en de plaatschotten, welke schroefdelen zijn, zijn alle gemaakt uit plaatstaal van 8 mm. Belangrijk in de samenstelling waren de gekozen ondersteuningsprofielen, maar ook de lasrichtingen. Ook de manier van positioneren voor het dompelproces m.b.t. thermisch verzinken was van cruciaal belang voor het gezamenlijke succes.
In Connectera te Maasmechelen werd vorig jaar de Tronton geopend, een cilindervormige toren met uitzicht op Ecotron, het Klimaatproject van de UHasselt. Veel scholieren komen bij Ecotron kennis opdoen; sinds de opening in 2016 namen al 8.000 mensen deel aan Ecotron-activiteiten. Er was nauw overleg tussen de klant en Galva Power om op voorhand af te spreken wat wel of niet mogelijk was, maar ook aanduiding van essentiële gatenpatronen, noodzakelijke verstevigingen en benodigde ophangpunten.
Duurzaamheid
GPG investeert continu om te voldoen aan nieuwe en veranderende normeringen alsook in nieuwe en unieke toepassingen om onze klanten verder te helpen en een voorsprong te geven. Sinds enkele jaren is het bedrijf EN 1090 gecertificeerd voor het gehele proces van thermisch verzinken en poedercoaten. Bij de EN 1090 norm is traceerbaarheid uiterst belangrijk.
Dankzij het zelf ontwikkelde Manufacturing Execution System (MES) garandeert het bedrijf 100% traceerbaarheid van materiaal en geeft het inzicht inzake alle behandelingen van het gehele proces. Elk staal heeft immers het recht door ZINQ tegen corrosie beschermd te worden.
Naast de EN 1090 beschikt men ook nog over andere certificaten: ISO-9001, ISO-14001 (energie), ISO-50001 (milieu) en DASt-022.
Thermisch verzinken is sedert het bestaan, de beste corrosieoplossing voor staaldelen, dit zowel in technisch, ecologisch alsook in economisch opzicht. Duurzaamheid in het gebruik van grondstoffen en energie staat bij Galva Power hoog in het vaandel, en het bedrijf gaat nog een stap verder met haar Cradle to Cradle (C2C) certificering. Bij het principe van C2C staat naast duurzaamheid ook effectiviteit voorop. Dit houdt in dat alle binnen de relevante processen gebruikte en geproduceerde stoffen, vrij zijn van toxiciteit en hergebruikt kunnen worden in een potentieel oneindige circulaire economie. Cradle to Cradle is een concreet concept met een ISO-conforme certificering.
Binnen het C2C-concept biedt het thermisch verzinken een goede ecologische, kwalitatieve en economische basis doordat de toegepaste metalen staal & zink alleen gebruikt – dus niet verbruikt – worden en oneindig vaak in hoge kwaliteit kunnen worden gerecycled.
Het zink dat Galva Power aanbrengt kan technisch gezien 100% gerecycleerd zink zijn. De enige reden waarom het percentage recyclaat voorlopig slechts zo’n 20% bedraagt, is dat er nog te weinig zink voorhanden is om te hergebruiken. Van al het zink dat de afgelopen twee eeuwen voor een anti-corrosieverbinding is toegepast, is ca. 70% nog steeds in (nuttig en werkzaam) gebruik, wat de duurzaamheid van het materiaal illustreert.
Ook de residuen van het basisproces thermisch verzinken, onder andere de zinkassen en het hardzink, worden door Galva Power Group gerecycleerd naar nieuw bruikbaar zink. Het streven is om zoveel mogelijk van de gebruikte stoffen en materialen in de kringloop te houden; door de technologische ontwikkelingen nauwlettend te volgen ontstaan hier telkens ruimere en betere mogelijkheden.
Informatie: Jorg Vermaas, Galva Power Group
Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad VOMinfo april 2020, editie 02/2020