Duurzaamheid is ook hergebruik stimuleren. Het principe is simpel: hierbij worden componenten volledig gedemonteerd, gereinigd, gerepareerd, gemodificeerd en/of voorzien van een nieuwe coating zodat ze weer als nieuw zijn en vaak zelfs beter dan dat. Op deze manier wordt de levensduur verlengd en een 2de leven gegeven. Bijkomend maar niet onbelangrijk, sparen we op deze manier ook grondstoffen en materiaalkosten, en reduceren we de CO2-uitstoot.
Aangezien kritische componenten kostelijk en/of uniek zijn, is de aanschaffen van nieuwe componenten niet steeds mogelijk. De fabrikant beschikt niet over vervangingsonderdelen of het design is veranderd. De oplossing is dan herstelling of reproductie. In deze fases is het cruciaal om ook aandacht te besteden aan de keuze van de juiste oppervlaktebehandeling.
Het opzet van deze dag is om een aantal oppervlaktebehandelingen te beschrijven die kunnen ingezet worden om kritische componenten te repareren. Onder kritische componenten verstaan we (mechanische) onderdelen van machines of productielijnen. Hierbij denken we aan pompassen, slijtageonderdelen, lagers, transportrollen, turbines, schroeven, cilinders, enz. We zetten meerdere technieken in de kijker, zoals hardverchromen, lasercladden, HVOF spuiten, ultrasoon en laserreinigen, koud spuiten, plaatselijk touch up, ed.
De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de firma De Beleyr Engineering in Zele.
Met medewerking van Vereniging voor Thermisch Spuiten.