LOGOECO-VISION.png

ALURAL BELGIUM ZORGT VOOR NIEUWE DIMENSIE WATERHERGEBRUIK BINNEN SECTOR

Alural Belgium bereikt duurzaamheid met nullozing van afvalwater. In samenwerking met Eco-Vision zet Alural Belgium nieuwe maatstaven in de industrie door afvalwater volledig te hergebruiken, wat bijdraagt aan een groenere en duurzamere productie.

Alural Belgium NV, onderdeel van de Reynaers Group, biedt oplossingen in coating en anodisatie. Ecologie en duurzaamheid draagt het poederlakbedrijf hoog in het vaandel. Met de missie om het afvalwatervolume te herleiden tot nul, kwam Alural aankloppen bij Eco-Vision. 
Dat ‘closing the loop’ niet meer weg te denken is in de industrie, bewijst de steeds strenger wordende regelgeving rond lozen. Terecht, want de technieken en kennis zijn voorhanden om lozen van afvalwater volledig te elimineren. Het project bij Alural zet maximaal in op waterhergebruik en geldt als een referentiecase in de sector.

Alural is meer dan 40 jaar actief in de oppervlaktebehandeling van aluminium. Vanuit twee sites haalt het bedrijf een capaciteit van 9.250.000m² aan coatings en 660.000m² anodisatie per jaar. Daarmee behoort de firma wereldwijd tot de grootste spelers in haar sector. Poederlakken is een heel energie en water intensief proces, maar dankzij jarenlange investeringen en procesoptimalisaties is Alural vandaag een voorvechter in het ecologisch produceren en groeien. Waterhergebruik is vanzelfsprekend een erg belangrijke pijler om ESG-vriendelijk te opereren. Met drie concrete doelen klopte Alural aan bij Eco-Vision: nullozing van afvalwater, een minimum afvoer aan residu en de bedrijfszekerheid garanderen. 

Jan Verbruggen, Sales Manager Eco-Vision: “Ons team ging met de uitdagende case aan de slag en stelde een unieke combinatie voor van ‘proven technology’: een fysicochemische behandeling van het afvalwater gevolgd door een vacuümdestillatie. Door de aanwezigheid van aluminium en de relatief hoge geleidbaarheid van het afvalwater, zijn membranen in dit geval uitgesloten. Een vacuümdampcompressiesysteem daarentegen zorgt ervoor dat je de afvalwaterstroom wel perfect kan verwerken tot gedestilleerd water met een lage geleidbaarheid. Dat water kan hergebruikt worden en een geconcentreerd residue wordt afgevoerd. Echter, een klassieke vacuümverdamping is geschikt voor debieten van 5 tot 10m³ per dag. Alural heeft nood aan 60m³ per dag. Hou je daarbij rekening met een gemiddeld residu van 10%, dan kwamen we uit op 6m³ aan concentraat. Dat staat gelijk aan wekelijks een volle tankwagen afvoeren. Niet alleen werd dat een erg dure kwestie, maar het is vooral niet de ecologische oplossing waarnaar we op zoek waren. De oplossing werd gevonden in een tweetrapse voorbehandeling waarbij de vervuiling en het zoutgehalte zodanig wordt gereduceerd dat het concentraat beperkt blijft tot maximum 2m³ per dag. Dankzij twee vacuümverdampers, een redundante opstelling van alle kritische onderdelen, automatisering en online monitoring werd bovendien ook de bedrijfszekerheid en continuïteit gegarandeerd.” [...]

Auteur : ECO-VISION, Jan Verbruggen

Lees hier het volledige artikel via het online VOMinfo magazine