Condens: nefast voor straal- of schilderwerken
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht niet langer zijn waterdamp vast kan houden en zich waterdruppels ofwel condens vormen. Condens ontstaat als de luchttemperatuur zakt. Hoe kouder de lucht, hoe slechter water in dampvorm kan worden vastgehouden. In het algemeen geldt dat een verlaging in temperatuur leidt tot de kans op condensatie. Wanneer staal bijvoorbeeld ’s nachts afkoelt, dan zal vaak condensatie optreden. Dit zal pas verdampen als het staal door de zon of op andere wijze wordt verwarmd.
Condens voorkomen
Tijdens schilderwerken binnen en buiten is het van essentieel belang dat zich geen condens vormt tijdens de applicatie en droging. Maar hoe weet je dat? Om het risico van vochtvorming op een substraat te beoordelen, zijn de temperatuur van het te bewerken oppervlak en de temperatuur van de lucht rondom het oppervlak nodig. Stelregel is dat de optimale oppervlakte temperatuur voor het aanbrengen van verf 3 °C boven het dauwpunt moet liggen. Anders ontstaat het risico op ingesloten vocht. Dit kan waasvorming en onthechting veroorzaken.
Risico meten
Het is belangrijk het dauwpunt, de luchttemperatuur en de relatieve vochtigheid te monitoren. Dit kan via bestaande tabellen of via draagbare handtoestellen die deze parameters nauwkeurig berekenen. Is de kritische dauwpuntgrens bijna bereikt, dan slaat de meter alarm. Een dauwpuntmeter monitort tijdens de applicatie en droogfase van schilderwerk de weersomstandigheden. Dit kan veel ellende en kosten besparen. Zowel op korte, als op lange termijn. Dergelijke toestellen zijn verkrijgbaar bij deze VOM-leden.
(met dank aan: TQC Sheen - Beeld: Photo by Annie Spratt on Unsplash)